lauantai 14. toukokuuta 2022

Yksinäisyydestä

 Masennuksen rinnalla yksinäisyys on suomalaisten kansallistauti. Jopa kolmannes suomalaisista kärsii yksinäisyydestä! Se on todella hälyttävä määrä ihmisiä.

Jotain pitäisi tehdä, kuten tässä viime vuotisessa artikkelissa sanotaan

https://www.sttinfo.fi/tiedote/yksinaisyys-on-rajahtanyt-suomessa-asialle-on-tehtava-heti-jotain?publisherId=1504&releaseId=69900372&fbclid=IwAR1yCgc0q3NW4UDvYaB-KnK6BSBXac1gF1jsoJNzrGgEl1DtL4C0UN0ZUvw

Yksinäisyys on ahdistava tunne ja helposti pitkittyessään johtaakin mielenterveyden ongelmiin kuten masennukseen ja muihin mielenterveyden häiriöihin. Ihmisen ei ole hyvä olla yksin eikä ihmistä ole luotu olemaan yksin. Tarvitsemme toinen toistemme seuraa.

Yksinäisyyden syitä on varmasti niin monta kuin on yksinäistäkin. Usein muutokset elämässä saattavat tuoda mukanaan yksinäisyyden, varsinkin muutto toiselle paikkakunnalle tai läheisen ihmisen kuolema.

Itselläni on omakohtaista kokemusta yksinäisyydestä teininä ja nuorena aikuisena. Teini-iässä eristäydyin muista pahasti ja koin paikoin yksinäisyyttä. Pahempana yksinäisyys tuntui, kun tuli itsenäistymisen aika ja muutto kotoa pois. Ennen naimisiin menoa yksin asuminen eri paikoissa oli väliin ahdistavaa. Olen kokenut, mitä on olla yksin, niin fyysisesti kuin muiden joukossa. Nykyäänkin johtuen pitkälti sosiaalisesta jännityksestäni yms jään helposti joukossa sivummalle, vaikka se ei olisikaan kenenkään tarkoitus.

Yksinäisyys on monelle kipeä asia. 

Yksinäisyys voi olla pahimmillaan tappavaa. Itsemurhatilastot ovat Suomessa aina olleet melko korkeat suhteessa väkilukuumme. Onneksi ne ovat kuitenkin selkeästi laskeneet 1990- luvulta.

https://mieli.fi/uutiset/itsemurhien-maara-laski-hieman-edellisvuodesta/

https://laaketieteensaatio.fi/itsemurhat-ovat-vahentyneet-suomessa-mutta-nuorten-tilanne-huolettaa/

Lehtileike about 1990- luvulta. En ollut tähän laittanut päivämäärää.

Voinko minä tehdä jotain auttaakseni yksinäisyydestä kärsivää? Itse olen Helsinki Mission kannattaja pienellä kuukausisummalla. Lisäksi käyn Saalemin ystäväpalvelun kautta katsomassa erästä vanhusta. Omien voimavarojen mukaan jokainen voi olla lievittämässä toisen yksinäisyyttä. Jo sillä, että pidämme säännöllisesti yhteyttä läheisimpiin ihmisiimme, on iso merkitys.

Laitan loppuun Helsinki Mission sivun, josta voi varata itselleen keskusteluajan

https://www.helsinkimissio.fi/yksinaisyys/ota-yhteytta





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti