lauantai 21. toukokuuta 2022

Skitsofrenia

"Skitsofrenia on yleensä nuorella aikuisiällä alkava vakava, psykoosiksi luokiteltu mielenterveyden häiriö. Se on yksi vaikeimmista ja haastavimmista ihmiskuntaa kohtaavista sairauksista, ja sen tausta on monitekijäinen ja vielä puutteellisesti tunnettu.

Skitsofrenia vaikuttaa haitallisesti kognitiivisiin ja emotionaalisiin toimintoihin sekä käyttäytymiseen. Sille tyypillisiä oireita ovat harhaluulot, aistiharhat ja käyttäytymisen hajanaisuus sekä niin sanotut negatiiviset oireet, kuten tunneilmaisun latistuminen, puheen köyhtyminen ja tahdottomuus. Oireet vaihtelevat elämänkaaren kuluessa. Mikään yksittäinen oire ei ole kuitenkaan tunnusomaista skitsofrenialle. Skitsofreniapotilaalla on vaikeuksia ajatella luovasti, solmia ja ylläpitää läheisiä ihmissuhteita sekä ilmaista selkeästi omia ajatuksia ja tunteita. Skitsofreniapotilaan elämysmaailmaan voivat kuulua pelottavina kokemuksina vieraat, mieleen työntyvät äänet, ulkoiset uhat ja vieraat voimat.

Skitsofreniaa sairastavia on ilmeisesti ollut läpi koko nykyihmisen historian. On esitetty, että skitsofrenia liittyy ihmisen mutkikkaaseen keskushermoston rakenteeseen ja toimintaan - ehkäpä se on ihmisen ainutlaatuisen hermostollisen ja psyykkisen rakenteen, kielen ja mielikuvituksen hinta.

Skitsofrenia- diagnoosia on käytetty Suomessa aina varoen, eikä väärin perustein annettuja skisofreniadiagnooseja juurikaan esiinny. Sen sijaan monet skitsofrenian diagnostiset kriteerit täyttävistä potilaista saavat kliinisessä työssä jonkin muun psykoosidiagnoosin.

Skitsofrenialle tyypillisinä oireina pidetään Schneiderin ( Kurt Schneider 1887 - 1967 ) first rank- oireita, joita ovat ajatusten ääneen kaikuminen, siirto, riisto ja levittäminen, henkilön käyttäytymistä jatkuvasti kommentoivat tai henkilöstä keskenään keskustelevat äänet tai äänet, jotka tulevat jostain henkilön ruumiinosasta, kontrolloimis-, passiivisuus- ja vaikutusharhat sekä eriskummalliset harhaluulot. Yhdenkin tällaisen oireen esiintyminen kuukauden ajan riittää skisofreniadiagnoosin tekemiseen. Jos näitä oireita ei ole, vaaditaan vähintään kaksi seuraavista: aistiharhoja päivittäin ainakin kuukauden ajan ja niihin liittyen harhaluuloja, jotka eivät ole sisällöltään mielialaoireiluun liittyviä, tai pysyviä yliarvoisia ajatuksia; hajanainen puhe; katatonisia oireita; tai negatiivisia oireita, mikäli nämä eivät johdu lääkityksestä tai masennuksesta. Häiriön kesto on vähintään kuukauden.

Skitsofrenia on jaettu alatyyppeihin, jotka ICD 10:ssä ovat paranoidinen skitsofrenia (F20.0), hebefreeninen skitsofrenia (F20.1), katatoninen skitsofrenia (F20.2), erilaistumaton skitsofrenia (F20.3), skitsofrenian jälkeinen masennus (F20.4), jäännösskitsofrenia eli residuaalinen skitsofrenia (F20.5), erityisosatekijätön skitsofrenia (F20.6), muu skitsofrenia (20.8) ja määrittämätön skitsofrenia (F20.9). Skitsofreniforminen häiriö sisältyy ICD-10:ssa skitsofrenian alatyyppiin muu määritelty skitsofrenia tai oireilun ollessa lyhytkestoisempi osa äkillisiä ja monimuotoisia psykoottisia häiriöitä (F23.2)."

Lähde: Psykiatria, Jouko Lönnqvist, Markus Henriksson, Mauri Marttunen, Timo Partonen (toim.), Duodecim, 2013

Halusin tähän ottaa suoraan tietokirjasta tekstiä, nimittäin sillä on enemmän omanlaistaan painoarvoa kuin omilla havainnoillani henkilöistä, joilla on todettu skitsofrenia, sillä en voi vaitiololosyistä kovin tarkasti luonnehtia heitä. Tunnen henkilön, jolla on skitsofrenia ilmennyt hyvinkin rajuna sekä lievempiä tapauksia. Yksi yhteinen piirre lähes näille kaikille ovat harhaluulot, jotka ovat sillä hetkellä pinttyneitä. Kaikki tuntemani henkilöt ovat pääsääntöisesti realiteeteissa, tässä maailmassa ja heidän kanssaan voi kommunikoida kuin kenen kanssa tahansa. Kaikki nämä henkilöt ovat mulle lisäksi rakkaita ja tärkeitä. 

Loppuun vielä wikipedian luettelo tunnetuista skitsofreenikoista. Itselleni siellä ei juurikaan ole tunnettuja henkilöitä paitsi mm Vivien Leigh kuuluisasta Tuulen viemää- elokuvasta.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Luettelo_tunnetuista_skitsofreenikoista#Henkil%C3%B6t,_joilla_on_diagnosoitu_skitsofrenia



 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti