lauantai 7. toukokuuta 2022

Elokuvia

 Ajattelin koota tähän elokuvia, jotka tavalla tai toisella sivuavat mielenterveyttä. Elokuvista Heräämisiä kertoo kyllä neurologista sairautta sairastavista ihmisistä, mutta se on senverran voimakas ja vahva tulkinta sairaalamaailmasta, että otan sen tähän joukkoon mukaan. Mutta ensin Prinsessa.

Prinsessa elokuva on tositapahtumiin perustuva elokuva, joka kertoo Anna Lappalaisen tarinan. Hänelle kehittyy voimakas harha ja hän kertoo olevansa kuninkaallinen Buckinghamin palatsista. Anna eli suuren osan elämästään Kellokosken mielisairaalassa. Hän sai pääsääntöisesti vapaasti liikkua alueella ja ilahdutti ympäristöään valloittavalla persoonallaan.

Pääosissa Katja Kukkola, Krista Kosonen, Samuli Edelmann, Peter Franzen sekä Pirkka-Pekka Petelius

Ohjaus Arto Halonen

Elokuva on vuodelta 2010


The Hours Tunnit perustuu Michael Cunninghamin samannimiseen menestysromaaniin. Se kertoo kolmella eri aikakaudella eläneestä naisesta, joista yksi on kirjailija Virginia Woolf. Tarinan kolme naista kietoutuvat toisiinsa hienolla ja mielenkiintoisella tavalla.

Pääosissa Nicole Kidman, Meryl Streep sekä Julianne Moore

Ohjaus Stephen Daldry

2002


"Tohtori Malcolm Sayer on ujo ja omapäinen tutkiva lääkäri, joka haluaa käyttää kokeiluasteella olevaa lääkettä "herättääkseen" harvinaista tautia sairastavat potilaansa."
Vaikuttava elokuva, jossa upeat roolisuoritukset tekevät päänäyttelijät Robert De Niro sekä Robin Williams. Elokuvan on ohjannut Penny Marshall ja se on vuodelta 1990.


An American Crime on järkyttävä tositarina yksinhuoltajaäidistä, jonka huostaan jätetään siskokset. Naisen psyyke alkaa horjua ja hän suuntaa aggressionsa toiseen siskoksista. Pääosissa Ellen Page ja Catherine Keener. Elokuvan on ohjannut Tommy O´Haver ja se on vuodelta 2007.


Enkelin kosketus on vuodelta 1990. Se perustuu Janet Framen omaelämänkerralliseen romaanitrilogiaan. Hänen lapsuuttaan varjostavat lukuisat tragediat. Aikuisena hän joutuu väärän skitsofrenia diagnoosinsa vuoksi mielisairaalaan. Janet alkaa kirjoittamaan ja se johtaa lopulta hänen tiensä vapauteen. Elokuvan pääosaa esittää Kerry Fox ja sen on ohjannut Jane Campion. Elokuva on Uusi-Seelanti, Australia, UK sekä USA tuotantoa ja se on valmistunut vuonna 1990.


"Todellisiin tapahtumiin perustuvassa elokuvassa kunnianhimoinen tohtori Carl Jung ( Michael Fassbender ) ottaa potilaakseen epätasapainoisen, mutta vaarallisen kauniin Sabina Spielreinin ( Keira Knightley ). Jung tarttuu mahdottomaan haasteeseen aseenaan kuuluisan Sigmund Freudin ( Viggo Mortensen ) kumouksellinen menetelmä. Zurichiin ja Wieniin ennen ensimmäistä maailmansotaa sijoittuva tarina sukeltaa syvälle ihmismielen ja seksuaalisuuden syövereihin pitäen katsojat viileän älykkäässä otteessaan." 
Elokuvan on ohjannut David Cronenberg ja se on vuodelta 2011.


Vuorovetten prinssi on tullut televisiosta jo 1990- luvulla. Tässä elokuvan esittelyä vuoden 1996 päiväkirjastani. Elokuva on vuodelta 1991.

 
Jari Halosen Aleksis Kiven elämä elokuvan kävin aikoinaan katsomassa leffateatterissa. 
"Aleksis Kiven elämä on karun villi ja humoristinen kuvaus ajasta, jolloin Suomi otti ensimmäisiä askeleitaan kohti itsenäisyyttä ja ensimmäisestä suomenkielisestä kirjailijasta, Aleksis Kivestä, joka parantaakseen kansansa oloja kirjoitti sille identiteetin ja itsetunnon."

Pääosaa esittää Marko Tiusanen
Ohjaus Jari Halonen
2001


Seraphine on Martin Provostin ohjaama ranskalais-belgialainen elokuva vuodelta 2008. 
"Seraphinen intensiivinen, hurmioitunut tyyli on kuin ilotulitus luonnon kunniaksi. Seraphine maalasi osan töistään uskonnollisen vimman vallassa, eikä hänen mielentilansa aina ollut kaikkein vakaimpia."
Tykkäsin elokuvasta. Todella kauniita varsinkin lehtimaalaukset. Mielenkiintoinen kuvaus upeasta taiteilijasta.

Pääosissa Yolande Moreau ja Ulrich Tukur
Ohjaus Martin Provost
2008



Seuraavaan listaan elokuvia, joita itselläni ei ole, joten joutuisin ottamaan netistä niihin kuvat ja en tiedä, kuinka sallittua se on näin julkisessa blogissa, joten mainitsen vain elokuvat. Paitsi että Vuosi nuoruudestani ja Seraphine elokuvista mulla löytyy elokuvaliput päiväkirjoistani. Taisinpa käydä Melancholiankin katsomassa leffateatterissa, kun se pyöri siellä.

Yksi lensi yli käenpesän
Vuosi nuoruudestani
Kaunis mieli
Me kaksi ja Irene
Melancholia
Black Swan
Loving Vincent
Yö on hellä elokuva vuodelta 1962 ja minisarja 1980- luvulta

Jos sinulle, lukijani, tulee mieleen mielenterveyteen, psykiatriaan, liittyviä elokuvia, niin kerro ihmeessä. Mielelläni lisäisin niitä tähän.










Ei kommentteja:

Lähetä kommentti