sunnuntai 8. toukokuuta 2022

Kirjoja

 

Pidän todella paljon kirjoista. Helsingin kirjamessut esimerkiksi on sellainen tapahtuma, joka saa minut innostumaan. Innostun kirjoista, mutta sitten en monta kertaa jaksa niitä lukea, tai luen vain vähän alusta. 

Otan satunnaisen otoksen itselläni olevia kirjoja, jotka sivuavat mielenterveyttä ja psykiatriaa. Tässä tulee sellaisia kirjoja, joita päällimmäisenä löysin kirjahyllyistä sekä komerosta. Olen kirjaesittelyissä hyödyntänyt kirjojen takaosassa olevia tietoja aina kyseisestä kirjasta. Lisäksi olen kertonut joidenkin kirjojen kohdalla omista haasteistani ja ongelmistani.


Itseoikeutetusti ensimmäisenä kirjana paksu tietoteos Psykiatria, Jouko Lönnqvist, Markus Henriksson, Mauri Marttunen, Timo Partonen ( toim. ), Duodecim, 2013, 9-10 uudistettu painos. 

Kirja on kattava kliinisen psykiatrian oppi- ja käsikirja.


Kaj Hedmanin omakohtainen kirja Paniikissa Seuranani ahdistus kertoo elämästä paniikkihäiriön, voimakkaan ahdistuksen ja rajatilakokemusten kanssa. Voin suositella kirjaa kaikille, jotka haluavat tietää, mitä on elää voimakkaiden pelkojen ja ahdistusten kanssa tai tarvitsevat vertaistukea omien pelkojensa kanssa. Itselläni esimerkiksi omat pelkoni eivät ole näin invalidisoivia kuin mitä Kaj:lla on.
Kirja on Kirjapajan kustantama ja suomenkielinen teos on vuodelta 2007.


Liken kustantama Ilkka Raitasuon ja Terhi Siltalan Kellokosken prinsessa kertoo Anna Lappalaisen tarinan.
"Anna Svedholm sairastui nuorena skitsofreniaan ja joutui laitoshoitoon 1930- luvulla. Pian hänelle kehittyi suuruusharha: Hän kuvitteli olevansa kuninkaallinen, prinsessa. Svedholmia hoidettiin lähes kaikilla 1900- luvun mielisairaanhoidon menetelmillä - muun muassa tartuttamalla häneen malaria - mutta hänen kuninkaallinen fantasiamaailmansa vain vahvistui. Lopulta Prinsessa hyväksyttiin harhoineen, ja hänen annettiin elää erilaisena omassa maailmassaan, ainutkertaisena osana Kellokosken kyläyhteisöä. Prinsessan uskomattoman elämäntarinan ohella teos tarjoaa näkymän suomalaisen mielisairaanhoidon historiaan." 
Anna Svedholm oli omaa sukuaan Lappalainen. 
Kirja on vuodelta 2010


Epävakaan persoonallisuushäiriön hoito, Maaria Koivisto, Jan-Henry Stenberg, Heikki Nikkilä, Hasse Karlsson, Duodecim, 2009.
Tämän tietokirjan Epävakaan persoonallisuushäiriön hoidosta olen ostanut, koska mulla on aikoinaan diagnosoitu tämä persoonallisuushäiriö. Sitä ei tosin nykyään painoteta tiedoissani. 


Irti sosiaalisesta jännittämisestä, Jan-Henry Stenberg, Eero-Matti Koivisto, Salla Saiho, Satu Pihlaja, Saara Halme, Minna Helkavaara, Grigori Joffe, Matti Holi, Duodecim, 2019.
Kirja on itsehoito-opas, joka lupaa että sen avulla on mahdollista voittaa sosiaalisiin tilanteisiin liittyvä pelko ja ahdistus. Olisihan se hienoa, jos itse voisin päästä vuosikymmeniä, aina nuoruudesta asti vaivaavasta sosiaalisesta jännityksestä ja pelosta. Itse olen ajatellut, että on realistista, että mä kärsin tästä mun vaivastani, joka pahimmillaan invalidisoi, koko loppuelämäni.
"Kirja pohjautuu Mielenterveystalo.fi- verkkopalvelussa kehitettyyn nettiterapiaan, joka tarjoaa nopeasti saatavilla olevaa hoitoa lieviin ja keskivaikeisiin mielenterveyden ongelmiin."


Joustava mieli Vapaudu stressin, uupumuksen ja masennuksen ylivallasta, Arto Pietikäinen, Duodecim, 2020.
"Kirja nojautuu uusimpiin kognitiivisen käyttäytymisterapian ja hyväksymis- ja omistautumisterapian menetelmiin, joita kirjoittaja on käyttänyt menestyksekkäästi työterveyshuollossa. Mukana kirjassa on myös lupaavimmat uudet tekniikat kuten tietoisuustaitojen harjoittelu."
Itse kävin yhtenä kesänä psykiatrian poliklinikalla HOT- ryhmässä. Joitain ajatuksia siitä oli vaikea omaksua ja ymmärtää ainakin tuolloin. Tähän kirjaan myös olisi mun hyvä paneutua.


Työuupumuksen itsehoito Kuinka kierrän karikot, Heli Nurmi, Duodecim, 2020.
"Kirjan tavoitteena on auttaa toipumaan uupumuksesta ja ennen kaikkea ennaltaehkäistä uupumuksen uusiutumista itsehoidon avulla. Kirja tarjoaa nykypäivän kiristyneessä työtahdissa psykologisen työkalupakin työssä jaksamisen tueksi. Menetelmissä painottuvat kognitiivinen ja käyttyäytymiseen vaikuttava ote sekä ratkaisukeskeinen lähestymistapa."
Mulla on aina ollut huono stressinsietokyky, mikä vaikuttaa siihen, että itse uuvun helpommin työtaakan alle. Tuolloin myös mulla usein alkaa laukata vauhdikkaammin ajatukset ja saatan toimia impulsiivisesti.


Psykopatian monet kasvot, Jari Sinkkonen, Duodecim, 2021.
"Psykopatian monet kasvot vie lukijan psykopatian vääristyneeseen maailmaan. Psykopatia on vakava persoonallisuushäiriö, joka ei sisälly diagnoosinimikkeenä mihinkään tautiluokitukseen. Ilmiötä tutkitaan aktiivisesti, etualalla ovat geneettiset ja neurobiologiset tutkimukset, mutta myös kielteisillä lapsuudenaikaisilla kokemuksilla on oma merkityksensä."


Jaksamisesta innostumiseen työssä ja elämässä, Pekka Hämäläinen, Tammi, 2001.
"Innostuminen... avaa uusia näköaloja työntekoon ja koko elämiseen. Terapeutti ja työyhteisökouluttaja Pekka Hämäläinen viittoo kirjassaan tielle kohti elämäniloa ja tekemisen meininkiä. Alkuun pääsyssä auttavat usein käytännön järjestelyt, mutta vielä tärkeämpää on löytää tervehdyttävä hiljaisuus, omat päämäärät ja sisäiset elämänarvot, sydämen ja pään voima."


Kannettava väsyy - Kantaja ei Psyykkinen sairaus sielunhoidon näkökulmasta, Samuel Pfeifer, Perussanoma Oy, 1999. 
"Psykiatri Samuel Pfeifer on Baselissa, Sveitsissä sijaitsevan Sonnenhalden psykiatrisen klinikan johtava lääkäri."
"Toivoa psyykkisten sairauksien kanssa kamppaileville"
"Uskon ja mielenterveyden suhteista on kirjoitettu yllättävän vähän. Tämä kirja rakentaa yleistajuisella tavalla siltaa kristillisen sielunhoidon ja uusimman psykiatrisen tietämyksen ja hoitokäytäntöjen välille. Tekijä esittelee aivotutkimuksen löytöjä, psykoterapian ihmiskuvaa, tavallisempien psyykkisten sairauksien syntymekanismeja ja hoitomenetelmiä sekä sielunhoidon mahdollisuuksia ja rajoja."
Alkuperäisen teoksen copyright on peräti vuodelta 1988.

Samuel Pfeifer on omistanut kirjan isälleen:
"Isälleni, joka herätti
minussa kiinnostuksen psykiatriaan
ja rakkauden heikkoihin ihmisiin"

Halusin tämän kirjan ottaa tähän, vaikka teoksen suomennoskin on yli 20 vuotta vanha, sillä muistelen kirjan olleen oikein hyvä, mitä sitä aikoinaan olen lukenut.


Kohtalona Seilin Saari, Sinikka Lehtinen, Päivä, 2007.
"Kirja perustuu tositapaukseen 1700- luvulta, mutta tarina on kuvitteellinen ja henkilöiden nimet ovat keksittyjä."
Itse haluaisin käydä joku kerta Seilin saarella. Se kiehtoo omalla karulla tavallaan.















Ei kommentteja:

Lähetä kommentti