perjantai 16. syyskuuta 2022

Unen merkitys

 Unella on suuri merkitys hyvinvointiimme. Jo yksi huonosti nukuttu yö kostautuu usein heti seuraavana päivänä. 

Unen merkitystä ei tule edes mietittyä jos nukkuu yönsä hyvin. Vasta silloin kun se alkaa olla ongelma, sitä pakostikin joutuu miettimään.

Itselläni on ollut jonkin verran vaikeuksia unirytmin kanssa. Valvon usein pitkään, minkä lisäksi saatan herätä todella aikaisin vaikkapa jo puoli neljältä tai aiemminkin. Tällöin mulla on monta kertaa ollut tapana tulla nettiin ja someen; twitteriin ja facebookiin. Jos oon ihan hurjan väsynyt, nuokun ja menen takaisin nukkumaan, mutta jos vireystila on sellainen, että jaksaa valvoa, menen vasta myöhemmin aamulla nukkumaan tai sitten jopa jatkan siitä alkavaan päivään. 

En osaa tarkalleen sanoa, mikä on tehnyt unestani näin pätkittäistä ja miksi herään niin aikaisin. En ole mielestäni varsinaisesti masentunutkaan. Ainut syy mitä keksin on se, että itselläni on niin paljon aikaa. Jos olisin töissä, niin se luontaisesti väsyttäisi sen verran, että nukkuisin kerralla pidempään. Tai näin olettaisin. Myös se, onko edellisellä päivällä ollut kuinka paljon tekemistä, vaikuttaa tietenkin. 

Itselläni on mahdollisuus nukkua myös päivisin, mutta se ei tietenkään korvaa hyvää yöunta.

Välillä olen aamusta myös luova ja innostun kirjoittamaan vaikkapa tätä blogiani, kuten nyt. Täytyy kyllä myöntää, että olen juuri nyt myös väsynyt. Mieleni teki vaan aloittaa kirjoittaa tästä aiheesta.

Uni vaikuttaa mielenterveyteen tosi paljon. 

https://www.terve.fi/artikkelit/uni-ja-mielenterveys

Unen tärkeydestä seuraavaa:

https://thl.fi/fi/web/elintavat-ja-ravitsemus/uni

Yritän mennä tässä aamulla vielä nukkumaan.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti